”MăiestrIA” este un grup online creat de Stela Moldovanu la Chișinău în mai 2018, din dorința de a promova și a scoate din neștire și ignoranță cămașa autentică românească. IA este parte din identitatea noastră națională și modul în care acest grup a ales să o redescopere pentru generația de azi a deschis multe inimi.

În 2019 a fost inițiat un grup de lucru, Clubul MăiestrIA în acțiune,  în care la moment sunt peste 100 de membri din domenii absolut diferite: medici, juristi, profesori, cercetători științifici, traducători, manageri de companii, asistenți sociali, frizeri. Pasiunea pentru cusut și dragostea față de rădăcini este ceea ce a unit și a dat roade în acest grup.

Expozițiile ”MăiestrIA” de cămăși tradiționale cusute în zilele noastre au scos în spațiul public și au arătat frumusețea iei autentice patru ani la rând în saloanele MOLDECO din  Chișinău. Cinci din cămășile cusute de membrele fondatoare ale grupului ”MăiestrIA”, Nadia Mînzu, Parascovia Lepădatu, Diana Ciobanu, Cristina Larii și Stela Moldovanu,  au fost expuse la Tokio în 2019, în cadrul proiectului IA AIEVEA, inițiat de Ioana Corduneanu și Asociația ”Semne cusute”. 

Expozițiile ”MăiestrIA”, din care au făcut parte peste 60 de cămăși autentice românești, au fost găzduite în ultimii ani și de cele mai importante Muzee etnografice din România: Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu și Muzeul Național al Țăranului Român din București.

În 2019 pe baza cămășilor cusute în grupul nostru a fost editat albumul ”MăiestrIA – povestea cusută a iei” de Stela Moldovanu. În octombrie 2020 a apărut ediția engleză – ”IA – the Story of a Masterpiece”

În martie 2021 o expoziție cu 20 de cămăși cusute de membrele Clubului MăiestrIA în acțiune au fost expuse la Madrid, în Senatul Regatului Spaniei, iar în septembrie 2021 cămășile noastre au făcut parte, alături de costume vechi românești de colecție, din expoziția ”Consonanțe de suflet” la ASE București.

Pe 1 decembrie 2021 am deschis Expozitia Măiestria 2021 de ii cusute azi pentru muzeele de mâine, în care am expus 27 de cămăși cusute de participantele la Curs practic de măiestrie din Republica Moldova, România, Suedia, Italia, Spania, Franța, Germania.

Pe 24 iunie 2022, de Ziua Universală a iei, am avut în Chișinău o defilare de excepție cu 30 de cămăși cusute în special de participantele la cursul online inițiat în 2020. La defilare au participat cursantele noastre din Suedia, SUA, Elveția, mai multe orașe din România și Republica Moldova.

În octombrie 2022 cămășile Măiestria au fost expuse la sediul ONU din Viena.

Proiectele ”MăiestrIA” continuă. Misiunea noastră este să transmitem generațiior viitoare toată bogăția iei autentice românești și să păstrăm legătura cu rădăcinile viguroase pe care le avem. 

Curs gratuit online pentru începători: www.maiestria.com/primii-pasi/

“Doar o ie cusută de mâna ta te transformă în creator, te învață să meditezi, te vindecă și te schimbă pentru totdeauna.”

Stela Moldovanu