MăiestrIA” este o comunitate online creată de Stela Moldovanu la Chișinău în mai 2018, din pasiune pentru cusut și dorința de a promova ia autentică românească.

Nu suntem o companie care vinde sau coase ii la comandă. Coasem doar pentru noi și oamenii noștri dragi! 

IA este parte din identitatea noastră, iar dragostea noastră pentru cusut a deschis multe inimi și ne-a conectat cu mii de femei cu aceeași pasiune din întreaga lume.

MăiestrIA în acțiune este grupul nostru de lucru  din care fac parte femei tinere, active, cu familie, copii, job-uri și o mulțime de alte activități, care se dedică acestei pasiuni dimineața devreme sau noaptea târziu. Creăm pentru a ne reconecta cu rădăcinile noastre și a menține legătura cu trecutul nostru bogat în tradiții. Pentru multe din noi procesul cusutului este o terapie, o meditație și o descoperire de sine.

Ceea ce coasem noi astăzi sunt în cea mai mare parte cămăși cu altiță,  replici ale cămășilor autentice vechi, din muzee, care cuprind întreg arealul românesc. Am utilizat croiul arhaic, care se folosea în spațiul danubiano-pontic încă din perioada neolitică. Cămașa încrețită la gât a fost prezentă aici mii de ani la rând fără să sufere mari schimbări, ceea ce ne face să fim mândre de această moștenire pe care o putem reconstitui și transmite mai departe peste generații.

Expozițiile ”MăiestrIA” de cămăși tradiționale cusute în zilele noastre au scos în spațiul public și au arătat frumusețea iei autentice cinci ani la rând în salonul MOLDECO și la ARTCOR Chișinău. Cinci din cămășile cusute de membrele fondatoare ale grupului ”MăiestrIA”, Nadia Mînzu, Parascovia Lepădatu, Diana Ciobanu, Cristina Larii și Stela Moldovanu, au fost expuse la Tokio în 2019, în cadrul proiectului IA AIEVEA, inițiat de Ioana Corduneanu și Asociația ”Semne cusute”.

Expozițiile ”MăiestrIA”, din care au făcut parte peste 60 de cămăși autentice românești, au fost găzduite în ultimii ani și de cele mai importante Muzee etnografice din România: Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu și Muzeul Național al Țăranului Român din București.

În 2019, pe baza cămășilor cusute în grupul nostru, a fost editat albumul  ”MăiestrIA – povestea cusută a iei” de Stela Moldovanu. Un an mai târziu a apărut ediția engleză a cărții – ”IA – the Story of a Masterpiece”.

În martie 2021 o expoziție cu 20 de cămăși cusute de membrele Clubului MăiestrIA în acțiune au fost expuse la Madrid, în Senatul Regatului Spaniei, iar în septembrie 2021 cămășile noastre au făcut parte, alături de costume vechi românești de colecție, din expoziția ”Consonanțe de suflet” la ASE București. 

Pe 1 decembrie 2021 am deschis Expozitia Măiestria 2021 de ii cusute azi pentru muzeele de mâine, în care am expus 27 de cămăși cusute în comunitatea noastră în urma cursului nostru online practic. Sunt cămăși cusute de cursantele noastre din Republica Moldova,  România, Suedia, Italia, Spania, Franța, Germania. 

Proiectele ”MăiestrIA” continuă. Misiunea noastră este să transmitem generațiior viitoare toată bogăția iei autentice românești și să păstrăm legătura cu rădăcinile viguroase pe care le avem.

 

“Doar o ie cusută de mâna ta te transformă în creator, te învață să meditezi, te vindecă și te schimbă pentru totdeauna.”

Stela Moldovanu