Cu ce începem?
Înainte de a face primul pas e bine să dedicăm puțin timp studierii cămășilor cusute până la noi. Mergeți prin muzee, cercetați costumele populare care vă atrag atenția. Spre deosebire de femeile din trecut care lucrau în mare secret și cu multă grijă să nu le fie furat modelul înainte de a fi cămașa gata, noi avem azi posibilitate să ”furăm” orice ne dorim. Există grupuri și pagini dedicate pe Facebook, care ne oferă cu lux de amănunte nenumărate detalii legate de modele, tehnici, etape din procesul de lucru. Iată o listă de grupuri utile pe Facebook pe care o recomand ca fiind o indiscutabilă sursă de informație.
Dacă ați găsit modelul care vă place, următoarea etapă foarte importantă este selectarea corectă a materialelor cu care veți coase. Esențială pentru orice cămașă este pânza. Din fericire, în zilele noastre există un asortiment variat de pânză creată industrial sau chiar țesută manual (căci și revenirea la țesut a devenit un trend în ultimii ani), ceea ce ne permite să avem de unde alege. Trebuie doar să ținem cont că o cămașă bună, care să rămână peste ani la fel de valoroasă și purtabilă, se coase pe o pânză consistentă. Tendința de a lucra cu migală pe pânză transparentă și rară ca de tifon este cel puțin nerezonabilă, pentru că după câteva spălări ea se va rupe și nu o veți mai putea recupera.
Un alt element definitoriu pentru a obține o broderie fină, bogată, ”ochioasă” sunt firele pe care le folosim. Astăzi nu mai este o problemă să găsim în comerț ceva ce ne-am dori, avem și magazine online care ne pot livra de oriunde din lume mătase, fir metalic, lâniță, in sau bumbac de cea mai bună calitate. Abia după ce am găsit modelul și materialele necesare ne putem apuca de lucru.
Aici am publicat un video în care vorbesc cu lux de amănunte cu ce să începem când ne dorim să coasem prima ie. Sper să vă fie de ajutor.
Felicitari! Ne sunteti de mare folos…multumesc!
Multumim, Tipa Elena! Mult spor sa aveti!
De cand v-am descoperit ma simt ca un copil in asteptarea lui Mos Craciun! Sunt inca in etapa de “studiu” si incerc sa ma decid cu ce sa incep. Multumim si va rugam sa nu va opriti!
Multumim si noi, Madalina! Urmariti grupul Maiestria in actiune, unde veti vedea mai multa informatie utila!
Felicitari pentru blog.
Din păcate grupul IA RAURATA ROMANESTE nu accepta …sau accepta pentru 15 min un membru dupa care il da afara si il blocheaza. Si daca dumneavoastra sunteti membra in acel grup cu siguranta ati vazut cum se comenteaza acolo despre SEMNE CUSUTE si despre Ioana Corduneanu( cea care v-a promovat cu drag si a vandut cartea dumneavpoastra…nu IRR).
Spor la cusut!
Am recomandat grupurile pe care le-am considerat demne de urmărit pentru informatiile oferite, nu neapărat cele care ne vorbesc de bine:) Mult spor si inspiratie si Dvs.!
Salutare, am ramas surprinsa de sfaturile care le aduceti la cunostinta.Succes si prosperitate pe viitor.