Cum deosebim o ie autentică de una de artizanat?
Ca să nu mai existe confuzii legate de acest subiect, e bine să punctăm niște diferențe esențiale:
- Cusută manual. Când vorbim de autenticitate unei cămăși, vorbim în general de o piesă cusută exclusiv manual, preferabil chiar de către purtătoare.
- Materialele folosite. O ie autentică se coase pe pânză mai robustă, de obicei in, bumbac sau cânepă, cu firele egale, de culoarea laptelui sau albă natur. Cea stilizată folosește pânză subțire sau chiar transparentă, care uneori poate fi de diferite culori.
- Ornamentele. De obicei, pe o ie stilizată se folosesc elemente florale sau geometrice simple, repetate pe toate părțile. Ia autentică are o încărcătură semnificativă bogată prin simbolurile sale, cusute cu rost și amplasate în câmpuri ornamentale stricte.
- Culorile. Iile de artizanat au tendința de a folosi culori mai aprinse și fire artificiale, pe când cele autentice sunt cusute cu fire în culori naturale, armonios combinate.
- Tehnicile de cusut. În goana de a lucra rapid și eficient, cusăturile de artizanat se limitează la cruciuliță mășcată sau ajururi simplificate, deseori executate la mașină. O ie autentică este întotdeauna realizată manual și putem găsi în ea chiar și 10 tipuri diferite de broderie cusută la pas mărunt, pe 2 fire de pânză.
- Croiul. Cămașa tradițională românească este croită din dreptunghiuri care se unesc între ele după ce sunt brodate în registre stricte. Nu e nevoie de cunoștințe în domeniul croitoriei clasice, pentru că în trecut femeile s-au învățat să croiască fără foarfece, doar rupând pânza pe linie dreaptă.
- Lungimea mânecii. Spre deosebire de alte popoare, cămașa tradițională românească nu a fost niciodată purtată cu mâneca scurtă, cea de artizanat însă experimentează toate lungimile.
- Gura cămășii. Pentru a economisi timp, bluzele stilizate sunt prelucrate la gât cu dantele croșetate sau crețuri rari care le fac să cadă pe umeri. Cămășile autentice erau întotdeauna adunate strâns la gât, pentru a menține o ținută sobră, dar și din considrente practice: iarna țineau de cald, iar vara erau răcoroase.
- Unicitatea. Cămășile tradiționale românești sunt de o diversitate copleșitoare din motiv că fiecare femeie își dorea să fie unică și irepetabilă. Cămășile se coseau în secret, modelel se țineau ascunse și nu erau atât de ușor de reprodus. În zilele noastre, ce ne oferă artizanii sunt modele replicate în serie, deseori lipsite de personalitate, ceea ce le știrbește din autenticitate.
Dacă atragem atenția asupra acestor aspecte, cu siguranță vom fi mai selectivi când mergem să cumpărăm o ie în mall-uri sau piețe de artizanat. Dar cea mai valoroasă rămâne a fi ia cusută de mâna ta!
O galerie cu cămăși autentice din expozițiile MăiestrIA puteți vedea aici: https://maiestria.com/galerie/
Toate aceste informații, dar și multe altele, le puteți găsi în cartea ”MăiestrIA- povestea cusută a iei” disponibilă aici.
Pentru a învăța cum să coaseți o ie tradițională cu mâna proprie, vă invităm să accesați cursurile noastre online: https://maiestria.com/cursuri/
Iar mai jos iată și diferențele dintre o ie de artizanat și cămășile autentice cusute de membrele comunității Măiestria. Sperăm să vă fie de ajutor:)
NB. În contextul acestui articol, noțiunea de artizanat se referă la iile cusute în grabă pentru comerț, cu modelel arhiutilizate, lipsite de conexiunea cu o anumită zonă etnografică, cu materiale ieftine și pânză de proastă calitate.
Multumim!