Cum deosebim o ie autentică de una de artizanat?

Cum deosebim o ie autentică de una de artizanat?

Ca să nu mai existe confuzii legate de acest subiect, e bine să punctăm niște diferențe esențiale:

  1. Materialele folosite. O ie autentică se coase pe pânză mai robustă, de obicei in, bumbac sau cânepă, cu firele egale, de culoarea laptelui sau albă. Cea stilizată folosește pânză subțire sau chiar transparentă, care uneori poate fi de diferite culori. 
  2. Ornamentele. De obicei, pe o ie stilizată se folosesc elemente florale  sau geometrice simple, repetate pe toate părțile. Ia autentică are o încărcătură semnificativă bogată prin simbolurile sale, cusute cu rost și amplasate în câmpuri ornamentale stricte.  
  3. Culorile. Iile de artizanat au tendința de a folosi culori mai aprinse și fire artificiale, pe când cele autentice sunt cusute cu fire în culori naturale, armonios combinate.
  4. Tehnicile de cusut. În goana de a lucra rapid și eficient, cusăturile de artizanat se limitează la cruciuliță mășcată sau ajururi simplificate, deseori executate la mașină. O ie autentică este întotdeauna realizată manual și putem găsi în ea chiar și 10 tipuri diferite de broderie cusută la pas mărunt, pe 2 fire de pânză.  
  5. Croiul. Spre deosebire de alte popoare, cămașa tradițională românească nu a fost niciodată purtată cu mâneca scurtă, cea de artizanat însă experimentează toate lungimile.
  6. Gura cămășii. Pentru a economisi timp, bluzele stilizate sunt prelucrate la gât cu dantele croșetate sau crețuri rari care le fac să cadă pe umeri. Cămășile autentice erau întotdeauna adunate strâns la gât, pentru a menține o ținută sobră, dar și din considrente practice: iarna țineau de cald, iar vara erau răcoroase.

Dacă atragem atenția asupra acestor aspecte,  cu siguranță vom fi mai selectivi când mergem să cumpărăm o ie în mall-uri sau piețe de artizanat. Dar cea mai valoroasă rămâne a fi ia cusută de mâna ta!

O galerie cu cămăși autentice din expozițiile MăiestrIA puteți vedea aici: https://maiestria.com/galerie/

Toate aceste informații, dar și multe altele, le puteți găsi în cartea ”MăiestrIA- povestea cusută a iei” disponibilă aici.

Iar mai jos iată și diferențele dintre o ie de artizanat și cămășile autentice cusute de membrele Clubului MăiestrIA în acțiune. Sperăm să vă fie de ajutor:)

Un comentariu în "Cum deosebim o ie autentică de una de artizanat?"

Lasă un răspuns